Návrh nástroje pro zalisování plachtových kroužků - Hudeček, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Práce řeší návrh nástroje pro zalisování plachtového kroužku průměru 10 mm z ocelového plechu DX51 tloušťky 0,5 mm. Kroužek je vyráběna na lisu LENA 25 C. Na základě literární studie problematiky stříhání, rozšiřování a lemování byl navržen nástroj, který slučuje děrování otvoru plachty a rozšíření konce kroužku. Je provedena studie vzhledu hrany kroužku na stereomikroskopu SSM 3-E a měření toušťky stěny pomocí ATOS Core 80. Byla provedena simulace přetvoření při zalisování. Navržený nástroj byl experimentálně ověřen jako funkční.

The thesis solves the design of tools for pressing round eyelet 10 mm diameter from steel sheet of DX51 0,5 mm thick. The ring is produced on the press LENA 25 C. Based on a literary study of shearing, expanding and neck drawing, a tool was developed that combines the hole punching of the sail and expanding of the ring end. The study of the circle edge appearance on SSM 3-E stereo microscope and the measurement of wall thickness using the ATOS Core 80 was performed. A simulation of the strain on the press was performed. The proposed tool was experimentally verified as working.
Tool design for pressing of the tarp grommets
Keywords: stříhání; rozšiřování; simulace přetvoření; shearing; expanding; simulation of strain