Řídící protokoly používáné pro správu sítě a zajištění QoS - Macura, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Hlavním cílem této práce bylo srovnání protokolů používaných pro správu aktivních prvků IP sítí a zajištění QoS. Bakalářská práce podrobně popisuje zejména protokol SNMP a možnosti jeho využití při zajišťování kvality služeb v datových sítích. Práce se hlavně zaměřuje na srovnání a analýzu jednotlivých verzí SNMP. Dalším cílem této práce bylo prostudovat strukturu a vlastnosti MIB databáze pro technologii DiffServ. Tato práce se zaměřuje na definici MIB pro technologii DiffServ a provádí analýzu této větve MIB. Následně bylo úkolem v programovacím jazyce C/C++ vytvořit moduly front typu First In First Out (FIFO), Priority Queuing (PQ) a Weighted Round Robin (WRR), které zajištují řazení paketů v databázi DiffServ MIB. Tyto moduly jsou naprogramované s ohledem na jeho další využití v simulačním prostředí Opnet Modeler.

The main aim of this work was to compare network protocols used for management of active elements of the IP network and to assure QoS in data network. The bachelor work in detail describes especially SNMP protocol and possibilities of assuring quality of services in data networks. This works primary goal it to compare and analyze different versions of SNMP. The next aim of this work was to learn about structure and characteristics of the MIB database for DiffServ technology. This work studies definition of the MIB for the DiffServ technology and do the basic analyze of these MIB branches. Subsequently in programming language C/C++ create modules for creating queues. The type was First In First Out (FIFO), Priority Queuing (PQ) and Weighted Round Robin (WRR), which are used to sort packets in database DiffServ MIB. This modules are programmed with reference to his next usage in simulation environment Opnet Modeler.
Network protocols used for management and QoS assurance in data networks
Keywords: SNMP; MIB; DiffServ; FIFO; PRIORITY QUEUING; WEIGHT ROUND ROBIN; SNMP; MIB; DiffServ; FIFO; PRIORITY QUEUING; WEIGHT ROUND ROBIN