Návrh systému chránění s použitím elektronických přístrojových transformátorů (senzorů) v rozvodně vysokého napětí - Strapko, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou používania elektronických prístrojových transformátorov (senzorov) v systéme chránenia v rozvodni vysokého napätia. Rozvodňa je tvorená 2 prívodnými poľami, 2 vývodovými poľami pre motory, 2 vývodovými poľami pre transformátory, poľom merania, poľom spojky s výsuvnou časťou a poľom pevnej spojky s meraním napätia. Prívodné polia sú spojené s distribučnou sieťou E.ON prostredníctvom navrhnutého káblového rozvodu. Chránené zariadenia (výkonové transformátory a motory o danom menovitom výkone) sú pripojené k rozvádzačovým poliam UniGear typ ZS1 rovnako káblovým rozvodom. Na základe skratových pomerov, odporučenia normy ČSN 33 3051 a teoretických podkladov je navrhnutý systém chránenia. Pre vybrané ochranné funkcie sú určené ich parametre. Ovládacie, monitorovacie a ochranné funkcie zastupuje ochranný terminál REF 542plus. V praktickej časti diplomovej práce sú uvedené sekundárne skúšky, ktoré sú potrebné pred uvedením zariadenia do prevádzky. Sekundárne skúšky boli realizované sekundárnym testerom ochrán FREJA 300 od výrobcu Megger. Výsledky testovania sú zobrazené ako vypínacie charakteristiky.

Master's thesis deals with use of electronic instrument transformers (sensors) in the protection system in medium-voltage substation. Substation consists of 2 incoming feeders, 2 outgoing feeders for motors, 2 outgoing feeders for power transformers, measuring, bus coupler and bus riser feeder. Incoming feeders are connected to distribution system E.ON by cable lines which were proposed. Protected machines (power transformers and motors with rated power) are connected to switchgear panels of UniGear ZS1 type by cable lines too. Proposed protection system is based on the short-circuit conditions, standard CSN 33 3051 recommendations as well as theoretical backgrounds acquired from technical papers and other publicated literature according to the bibliography. For selected protection functions are defined their parameters. Control, monitoring and protection functions provides REF 542plus relay. Consequently, secondary tests which are part of the commissioning, are given in the practical part of thesis. Secondary tests were performed by relay test system FREJA 300 by Megger. Results of tests are displayed in tripping characteristics.
Design of protection system using an sensor technology in MV substation
Keywords: systém chránenia; senzor; prístrojový transformátor; ochranný terminál REF 542plus; rozdielová ochrana; zemná smerová ochrana; skratová ochrana; motorová ochrana; sekundárne skúšky ochrán; protection system; electronic instrument transformer; instrument transformer; relay REF 542 plus; differential protection; directional earth-fault protection; overcurrent instantaneous protection; motor protection; secondary relay testing