Návrh nových laboratorních úloh v síťovém simulátoru OMNeT++ - Vlašín, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Diplomová práce se zabývá návrhem čtyř laboratorních úloh s využitím simulačního nástroje OMNeT++ a rozšířením Inet Framework. Témata navržených úloh jsou zaměřena na směrovací protokoly, zajištění kvality síťových služeb, technologie použité v lokálních počítačových sítích a srovnání vlastností aktivních síťových prvků. První úloha obsahuje srovnání vlastností a směrovacích technik protokolů RIPv2 a OSPFv2, včetně vlivu rozdělení OSPF sítě na menší oblasti. Druhá úloha se zaobírá technikami pro řízení kvality služeb, konkrétně frontou FIFO, PQ a WFQ. Cílem je srovnání dosažených hodnot parametrů definujících kvalitu síťových služeb pro jednotlivé techniky. Třetí úloha srovnává technologie Ethernet a WLAN, parametry přenosu. Čtvrtá úloha nabízí srovnání vlastností síťových prvků pro tvorbu počítačových sítí, rozbočovač, přepínač a směrovač. V práci je také popsána potřebná teorie síťových technologií a programových prostředků používaných k provedení simulací.

Diploma thesis deals with creating four laboratory tasks using simulation tool OMNeT++ and Inet Framework extension. Subject matter of these designed tasks is focused on routing protocols, providing quality of service, computer networking technologies used in local area networks and comparison of active networking devices. First task contains the comparison of behaviour and routing techniques between protocols RIPv2 and OSPFv2, including the effect of dividing OSPF network into smaller areas. Second task is focused on various techniques for controlling quality of service, namely FIFO queue, PQ and WFQ. Main goal is the comparison of results, that define quality of network services. Third task compares networking technologies, Ethernet and WLAN, parameters of transmission. Fourth task offers comparison of networking devices, hub, switch and router. This paper also contains required theory of network technologies and software tools used for executing simulations.
New laboratory exercises in OMNeT++ network simulator
Keywords: OMNeT++; Inet Framework; QoS; DiffServ; FIFO; PQ; WFQ; RIPv2; OSPFv2; Ethernet; 802.3; WLAN; 802; 11; rozbočovač; přepínač; směrovač; laboratorní úlohy; modelování sítí; simulování sítí.; OMNeT++; Inet Framework; QoS; DiffServ; FIFO; PQ; WFQ; RIPv2; OSPFv2; Ethernet; 802.3; WLAN; 802.11; hub; switch; router; laboratory tasks; network modeling; network simulating.