Obousměrný přenos digitalizovaného hlasu s mikrokontrolérem - Kapitančik, Maroš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Cieľom práce je zoznámenie sa s digitalizovaním prenosu reči s obmedzením dátovým tokom a vytvorenie zariadenia, komunikujúceho na tejto úrovni. Teoretická časť popisuje princíp vzniku zvuku, vnímanie zvuku a problematiku pri digitalizácii. Navrhnuté zariadenie využíva hardvérového kodeku VS1063a. Pre kódovanie sa vyžíva IMA ADPCM, pričom vstupný rozsah analógového zvukového signálu môže byť až 4kHz. Vnútro systému riadi mikrokontrolér, ktorý obstaráva niekoľko súčiastok. Pre komunikáciu medi modulmi sa využíva rádiový prenos, pomocou rádiového modulu. Softvérová časť oboznamuje konfiguráciu a výber nastavení jednotlivých častí. Ďalej je vysvetlený princíp funkčnosti celého celku. Pre prenos boli zimplementované paketové štruktúry dát, čo trocha zvýšilo dátový tok, no zlepšilo odolnosť voči chybným stavom pri prebiehajúcom prenose.

The aim of this thesis have to introduce us with digitalized transmission of speech with limited data flow and construct device witch can comunicate on this level. Theoretical part is describing base creation of sound human preception and issues with digitizing. Proposed device uses hardware codec VS1063a. Coding is applied with IMA ADPCM. Scale of incoming analog audio signal can be up to 4kHz. Inside system is controled by microcontroler, witch take care about others parts. For comunication with other moduls is used wireless transceivers module. Software part describes confuguration and selected options of every individual part. Next is explained principle of entire system. For comunication was implemented packet data structure. This implementation raised data flow but saved error state in transmit.
Microcontroller based system for voice transfer
Keywords: Kodek; Audio; Zvuk; Audio kódovanie; Mikrokontróler; Rádio; Display; Dátový tok; DSP; Digitálny signálový procesor; Digitalizácia; ISM; Codec; Audio; Sound; Audio coding; Microcontroller; Radio; Display; Data flow; DSP; Digital sygnal procesor; Digitizing; ISM