Simulační server pro DEVS - Šimara, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2013)
Cílem této diplomové práce bylo navrhnout a implementovat simulační server pro DEVS využívající již existujícího systému SmallDEVS. V práci se budeme hlavně zabývat popisem DEVS formalismu, systému SmallDEVS a implementovaného simulačního serveru. Ten poskytuje funkce pro vzdálené vytváření nových DEVS modelů, editování existujících modelů a funkce pro řízení simulace. Navíc server zaznamenává informace o změnách stavu modelu v průběhu simulace, takže je možné zjistit stav modelu v libovolném simulačním čase. To umožňuje následně provádět analýzu těchto dat a získat tak více informací o průběhu simulace, což doposud nebylo možné. V práci je uveden detailní popis komunikačního protokolu popisující komunikaci mezi klientem a serverem. Tento protokol je možné snadno aktualizovat v případě, že do systému SmallDEVS přidáme nějakou novou funkci. K otestování implementovaného simulačního serveru byl vytvořen prototyp klienta, který implementuje tento komunikační protokol a umožňuje uživateli pracovat se systémem SmallDEVS na serveru.

The purpose of this master's thesis was to design and implement the simulation server for the DEVS that is using already existing SmallDEVS system. The work is aimed to description of the DEVS formalism, SmallDEVS and implemented simulation server. This server provides functions to create new DEVS models, edit already existing models and control simulation. In addition server saves information about state changes during the simulation process, so we can find out the state of the model at any simulation time. It allows to analyze this data and get more information about the simulation process, which was not possible until now. There is a complete description of the communication protocol between client and server in this document. If a new function is implemented in the SmallDEVS system, this protocol can be easily updated. A prototype of client was implemented during this project to test the implemented simulation server. The client implements this communication protocol and allows the user to work with the SmallDEVS system on the server.
Simulation Sever for DEVS
Keywords: Simulace; DEVS; Petriho sítě; SmallDEVS; PNTalk; Vyvíjející se systémy; JSON; Squeak; Smalltalk.; Simulation; DEVS; Petri net; SmallDEVS; PNTalk; Self evolving systems; JSON; Squeak; Smalltalk.