Návrh rodinného domu se zaměřením na ekologické hospodaření s vodou - Stupavská, Jaroslava (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Cieľom práce je optimálny návrh rodinného domu so zameraním na ekologické hospodárenie s dažďovou a odpadovou vodou v domácnosti. Práca je rozdelená do štyroch častí, prvá časť sa venuje návrhu rodinného domu, druhá opisuje vodu ako médium používané v domácnostiach, v tretej časti sa venujem baleným domovým čistiarňam odpadových vôd a v poslednej časti približujem problematiku koreňových čistiarní odpadových vôd. Mojou prioritou bol návrh rodinného domu s bezodtokovým riešením hospodárenia s vodou. Pre navrhnutý rodinný dom vo Veľkej nad Veličkou je čistenie odpadových vôd zabezpečené vertikálnou koreňovou čistiarňou odpadových vôd, akumulácia v jazierku spoločne s prefiltrovanými dažďovými vodami a ich znovu využitie v objekte ako vody úžitkovej a na záhrade k závlahe. Súčasťou praktickej časti hospodárenia s vodou je návrh objektu kalového hospodárstva. Vďaka tomuto riešeniu je možné ušetriť nemalé financie na úspore pitnej vody a taktiež zlepšiť mikroklímu parcely, na ktorej je navrhnutý rodinný dom. Mojou prácou som chcela ukázať to, že každá domácnosť dokáže efektívne a úsporne hospodáriť s dažďovou a odpadovou vodou, čo môže mať veľký význam pri kolobehu vody v prírode.

The aim of my work is an optimal design of a detached house focused on ecological management of rainwater and household waste water. The work is divided into four parts: the first part deals with the design of the family house, the second part describes water as a medium used in households, in the third part I am dealing with packed home waste water treatment plants, and in the last, the four part, I approach the issue of root waste water treatment plants. My priority is the design of the family house with a water – saving solution. For the designed family house in Velká nad Veličkou, sewage treatment is provided by a vertical root waste water treatment plant, accumulation in the pond together with the filtered rainwater and their reuse in the facility as service water and in the garden irrigation. In the practical part of water management is the design of a sludge management facility. As the grassland is located around the house, a suitable irrigation solution is the location of the sprayers. Thanks to this type of solution, it is possible to save considerable money in management of drinking water and also to improve the microclimate site where the designed family house was built. In my work I wanted emphasise each household is able to efficiently and economically handle rainwater and waste water that can have a great impact on the water cycle in nature.
The draft of family house with focus on the ecological water management
Keywords: Rodinný dom; hospodárenie s vodou; odpadová voda; čistiareň odpadových vôd; vertikálny filter; využitie vôd; The detached house; management of water; waste water; sewage treatment plant; vertical filter; water use