Potlačení síťového rušení v signálech EKG - Gregorová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Tato práce zahrnuje přehled jednotlivých metod filtrace EKG signálu, které potlačují síťové rušení. Zaměřuje se na parametry ovlivňující kvalitu filtrace u tří hlavních skupin filtrů: FIR, IIR a adaptivní filtry. Hlavní podstatou je vyhodnocení navržených metod z hlediska kvality filtrace. Tato kvalita je hodnocena průměrným výstupním SNR, směrodatnou odchylkou a dobou filtrace. Kritéria úspěšnosti filtrace vychází ze základních požadavků na číslicové filtry. Návrh filtrů je realizován v programovém prostředí Matlab.

This work includes an overview of the different methods of filtering of ECG signals that suppress the network interference. It focuses on the parameters that affect the quality of filtration for the three main groups of filters: FIR, IIR and adaptive filters. The main objective is to evaluate proposed methods in terms of the quality of filtration. This quality is rated an average output SNR, standard deviation and time filtering. The criteria of success is based on the filtration of the basic requirements on digital filters. Design of filter is realized in the Matlab programming environment.
Suppression of power-line interference in ECG signals
Keywords: Elektrokardiografie; EKG; CSE; úzkopásmové rušení; širokopásmové rušení; lineární filtrace; adaptivní filtrace; SNR; směrodatná odchylka; Electrocardiography; ECG; CSE; narrowband interference; broadband interference; linear filtering; adaptive filtering; SNR; standard deviation