Statistická analýza složených rozdělení - Konečný, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Složeným rozdělením je nazýváno rozdělení pravděpodobnosti náhodné veličiny, která vznikla jako součet náhodného počtu nezávislých stejně rozdělených náhodných veličin. V této práci je popsáno složené rozdělení spolu s výpočtem jeho charakteristik. Práce se dále zabývá speciálnímu případem složeného rozdělení, jehož jednotlivý sčítanci mají rozdělení logaritmicko-normální (LN) a rozdělení jejich počtu je negativně binomické (NB). Jsou zde popsány i některé přístupy k odhadu parametrů LN a NB rozdělení a dále je studován vliv těchto odhadů na výsledné složené rozdělení.

The probability distribution of a random variable created by summing a random number of the independent and identically distributed random variables is called a compound probability distribution. In this work is described a compound distribution as well as a calculation of its characteristics. Especially, the thesis is focused on studying a special case of compound distribution where each addend has the log-normal distribution and their number has the negative binomial distribution. Here are also described some approaches to estimate the parameters of LN and NB distribution. Further, the impact of these estimates on the final compound distribution is analyzed.
Statistical analysis of compound distributions
Keywords: Složené rozdělení; vytvořující funkce; charakteristická funkce; inverzní věta; Compound distribution; generating function; characteristic function; inversion theorem