Optimalizace nákladů domů pro bydlení z hlediska podlahové plochy - Kalábová, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Diplomová práce je zaměřena na minimální přípustné podlahové plochy rodinných domů. V teoretické části se seznámíme se základními pojmy typu obytná budova, rodinný dům, podlahová plocha apod. Dále se v teoretické části seznámíme s typologií staveb, orientací budov ke světovým stranám a především se seznámíme s požadavky na rodinné domy dle normy. Věnovat se budeme také neméně důležitým kapitolám, mezi které patří obestavěný prostor a cenové ukazatele. Všechny tyto informace obsažené v teoretické části nám budou sloužit pro vyhotovení části praktické. Praktická část je zaměřena na navržení půdorysů optimálních rodinných domů s nejmenší dovolenou podlahovou plochou, následným výpočtem obestavěného prostoru, zjištěním ceny objektu pomocí rozpočtových ukazatelů a zjištěním ceny metru čtverečního podlahové plochy rodinných domů.

Diploma thesis is focused on minimum allowed floor area in houses. In theoretical part are introduced basic terms as residential building, house, floor area, etc. Theoretical part continues with building typology, building orientation and mainly are introduced standard house requirments. Attention is also payed to non the less important chapters as built-up space and price indicators. All of theese informations which are contained in theoretical part will serve us to make practical part. Practical part is focused on draft of optimal house with the smallest allowed floor area, calculation of built-up space, detecting price of house thanks to price indicators and detecting price of one squared meter of floor area of house.
Cost optimization residential houses in terms of floor space
Keywords: Rodinný dům; požadavky na rodinné domy; podlahová plocha; cena; obestavěný prostor; cenové ukazatele JKSO.; House; requirements for house; floor area; cost; built-up space; price indicators JKSO.