Energetická náročnost membránových procesů - Maršík, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Diplomová práce je zaměřena na energetickou náročnost čistíren odpadních vod. Obsah práce je směřován k zařazení membránových modulů do procesu čistění odpadních vod. Budou zde porovnány dvě možné varianty řešení čištění odpadních vod, a to konvenční mechanicko-biologické čistírny odpadních vod s aktivací a dosazovací nádrží a aktivací s membránovým modulem. Pro porovnání bylo využito dat z nově intenzifikované čistírny v Benecku, kde byly instalované membránové moduly. V praktické části budou navrženy tři možné varianty intenzifikace. V první části budou navrženy nové objekty na čistírně, v druhé části bude zpracována energetická náročnost technologických zařízení a v posledním bodě bude zpracován položkový rozpočet. V závěru práce bude vyhotoveno porovnání investičních a provozních nákladů.

The thesis deals with energy demands of wastewater treatment plants. The content is focused on inclusion of membrane modules to the wastewater treatment process. Two possible options of wastewater treatment are compared; first, convetional mechanical-biological wastewater treatment plants with activation and installable tank; on the other hand, plants with activation with membrane module. In the practical part, three possible options of intensification are suggested. In the first part, new mechanisms for the plant are projected, in the second part, the energy demands of this tecnological equipment are treated, and in the last point, the item bugget is processed. The comparison of investment and operating costs is made in the conclusion of the thesis.
Energy performance of membrane processes
Keywords: čistírna odpadních vod; energetická náročnost; membránový modul; permeát; položkový rozpočet; wastewater treatment plant; energy intensity; membrane module; permeate; itemized budget