Optimalizace distribuce vzduchu ve školských zařízeních - Cigánková, Kristýna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou vnitřního mikroklimatu škol a školek. Je zaměřena zejména na problematiku nedostatečného větrání a aplikaci nuceného větrání v těchto objektech. Konkrétní řešení je ukázáno na objektu mateřské školy v Kuřimi. Zde bylo také provedeno měření koncentrace CO2. Toto měření proběhlo pro případ provozu se vzduchotechnikou a bez ní. V rámci optimalizace tohoto návrhu byla zpracována simulace v programu ANSYS Fluent. Vstupní hodnoty pro simulaci byly získány z experimentálního měření vzduchotechnické vyústky firmy Climecon ROX metodou PIV, která byla následně instalována ve školce. Měření se uskutečnilo v rámci projektu Experimentální validace numerických modelů proudění vzduchu v budovách s označením FAST-S-6-3387.

The thesis deals with the issue of indoor air quality of schools and kindergartens. It focuses particularly on the inadequate ventilation and the application of forced ventila-tion in these types of buildings. The proposed solution is applied to a kindergarten in Kuřim. Measurements of the C02 concentration levels were performed in the presence and absence of air conditioning. To elaborate the proposed solution a simulation was made using a software called ANSYS Fluent. Input values for the simulation were obtained from an experimental measurement of a ventilation diffuser made by a company called Climecon ROX using the PIV method. This diffuser was then installed in the kindergarten. The measure-ments were carried out in the framework of the project the experimental validation of numerical models of the air flow in buildings marked with FAST-S-6-3387.
Optimizing of air distribution in schools
Keywords: Koncentrace CO2; Mateřská škola; PIV; Particle Image Velocimetry; ROX; nucené větrání; numerické modelování; The concentration of CO2; kindergarten; PIV; Particle Image Velocimetry; ROX; forced ventilation; numerical modeling