Posouzení hydraulické spolehlivosti systému odvodnění v urbanizovaném území a řešení odvedení extravilánových srážkových vod. - Šebek, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku městského odvodnění. V teoretické části jsou popsány způsoby odvádění odpadních vod z urbanizovaných území, způsoby hospodaření s dešťovými vodami a s ním související modrozelenou infrastrukturou a úvod do problematiky modelování stokových sítí. Samotné modelování stokových sítí, tvorba simulačního modelu a práce s ním je pak podrobněji popsáno v rámci studie v praktické části práce. Studie za využití matematického modelu posuzuje hydraulickou spolehlivost stokové sítě v městysu Jedovnice v Jihomoravském kraji, identifikuje problematická místa na síti, jejich příčinu. Dále posuzuje nátok extravilánových vod do intravilánu městyse vlivem silných srážkových událostí z ploch v okolí Jedovnic, které způsobují lokální záplavy v intravilánu městyse. Součástí studie je návrh technických opatření pro řešení těchto problémů v intravilánu i extravilánu Jedovnic a propočet investičních nákladů, jejich porovnání a doporučení optimálního řešení.

This diploma thesis presents the topic of urban drainage systems. The first theoretical part contains methods and options for urban drainage systems, stormwater management, blue-green infrastructure (BGI) in urban areas and introduction of numerical modelling of sewerage systems. The application of modelling platforms is further described in the feasibility study in the practical part of this thesis. By using the simulation model, the study assesses the hydraulic reliability of the drainage system in the city of Jedovnice in the Czech Republic, identifies hydraulic issues and their causes on the urban drainage system. The second part of the study assesses extra-urban stormwater inflow from fields around the city caused by heavy rainfalls, which causes local flooding in the urban area. The identification as well as proposed solutions and capital expenditures, their comparison and recommendation of the optimal solution are included in the study.
Assessment of hydraulic reliability of drainage system in urban area and solution of extra-urban storm water.
Keywords: Městské odvodnění; stoková síť; hydraulická spolehlivost; modelování stokových sítí; SWMM; GIS; srážkové odpadní vody; hospodaření s dešťovými vodami; HDV; extravilánové srážkové vody; Urban drainage system; sewer system; hydraulic reliability; modelling of urban drainage systems; stormwater; SWMM; QGIS; stormwater management; extra-urban stormwater