Vývoj netradičních kompozitních systémů ETICS nové generace na bázi druhotných surovin. - Kováč, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Tato diplomová práce uplatňuje využití alternativních surovinových zdrojů k vytvoření zateplovacího systému ETICS nové generace pro rodinné domy. V teoretické části se zabývalo vysvětlením pojmu ETICS a výběrem vhodných surovin k jeho inovování. V navazující praktické části byly využity vybrané suroviny k vytvoření nového tepelného izolantu ze slámy a pojícího materiálu z cementu, kaseinového lepidla, bikomponentních vláken a mycelia dřevokazné houby. Na závěr byly naneseny varianty základní vrstvy povrchové úpravy z hliněné a minerální stěrky na novém tepelném izolantu, ze kterých se vybírala optimální varianta. Ze spojení optimálního tepelného izolantu a vhodné základní vrstvy povrchové úpravy byl proveden návrh finální podoby nového zateplovacího systému ETICS.

This master’s thesis applies utilization of alternative raw materials in thermal insulation system of the ETICS of new generation for houses. The theoretical part dealt with the explanation of the ETICS and the selection of suitable raw material for his innovating. In the following practical part were used selected materials to create a new thermal insulation made of straw and binding materials of cement, casein glue, bicomponent fibers and mushroom mycelium. At the end have been applied the variants of base coat of clay and mineral screed on new thermal insulation, from which was selected the optimal variant. From optimal thermal insulation and suitable base coat was conducted proposal of final version of new ETICS.
Development of innovative composite systems ETICS on the basis of a new generation of secondary raw materials
Keywords: ETICS; kontaktní zateplovací systém; tepelná izolace; odpad; druhotné suroviny; sláma; povrchová úprava.; ETICS; thermal insulation system; thermal insulation; waste; secondary materials; straw; render coating.