Nexus v Opočně – Transformace školního areálu v moderní inkluzivní čtvrť v souladu s rozvojovými směry města a kraje - Všetečková, Eva (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2024)
Cílem práce je najít nové využití pro areál bývalé Střední průmyslové školy, Odborné školy a Základní školy, který je po ukončení působnosti minimálně využíván, a jeho začlenění do struktury města Opočna s důrazem na dostupné inkluzivní bydlení s pracovními příležitostmi a dostatečnou veřejnou vybaveností v docházkové vzdálenosti. Projekt vychází z principů podle rakouského architekta Dietmara Eberleho, díky kterým je umožněna změna funkce využívání staveb, a předchází současnému problému prázdného areálu bez možnosti jednoduché transformace funkce.

The aim of the work is to find a new use for the former Secondary Industrial School, Vocational School and Primary School, which is now closed, minimally used, and its integration into the structure of the town Opočno with an emphasis on affordable inclusive housing with employment opportunities and sufficient public amenities within walking distance. The project is based on the principles of the Austrian architect Dietmar Eberle, which allow change of function and avoids the current problem of an empty site with no possibility of simple transformation.
Nexus in Opočno - Transformation of the school campus into a modern inclusive district in accordance with the development directions of the city and the region
Keywords: Sportovní centrum; otevřenost; bydlení; brownfield; Opočno; transformace; sad; Sports centre; openness; housing; brownfield; Opočno; transformation; orchard