Vytvoření rolovaného otisku prstu z více fotografií - Hromádková, Martina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Tato práce představuje vyvinutý algoritmus, který zpracovává snímky prstu zachycené pomocí zařízení se třemi kamerami, využívající vhodně zvolené vlnové délky pro dosažení kvalitních snímků. Jednotlivé snímky spojuje a extrahuje výsledný 2D válený otisk. Pro demonstraci funkčnosti algoritmu byla vytvořena webová aplikace, která umožňuje vizualizaci procesu skládání snímků a zobrazení detekovaných markantů v rekonstruovaném váleném otisku. Kvalita výsledků je hodnocena porovnáním s referenčními otisky z optického taktilního snímače. Práce diskutuje efektivitu implementovaného řešení a navrhuje rozšíření aplikace pro praktické využití v biometrických systémech.

This thesis presents an algorithm developed for processing finger images captured using a three-camera device utilizing appropriately selected wavelengths to obtain high-quality images. The algorithm aligns and merges individual images to extract a final 2D rolled fingerprint. To demonstrate its functionality, a web application was developed to visualize the image composition process and display the detected minutiae in the reconstructed rolled fingerprint. The quality of the results is evaluated by comparing them with reference fingerprints obtained from an optical tactile sensor. The thesis discusses the efficiency of the implemented solution and proposes potential extensions for practical deployment in biometric systems.
Creating a rolled fingerprint from multiple photos
Keywords: Biometrie; otisk prstu; markant; skládání obrazu; papilární linie; zkreslení obrazu; válený otisk.; Fingerprint; minutiae; image stitching; papillary lines; image distortion; rolled fingerprint.