Vzduchotechnika jednotky intenzivní péče - Cakl, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Cílem této bakalářské práce je návrh vzduchotechnických a klimatizačních systémů v prostorách JIP infekčního oddělení a zázemí zaměstnanců nemocnice. Návrh zařízení splňuje příslušné normy, hygienické a provozní požadavky. Výpočtová část se zabývá celkovou analýzou objektu, tepelnými bilancemi, průtoky vzduchu v rovině zvýšených hygienických požadavků a požadavků pro teplovzdušné vytápění. Výpočtová část se dále zabývá distribucí, úpravami vzduchu a dalšími návrhy, které jsou nedílnou součástí správně navrženého zařízení. Teoretická část se zabývá zpětným získáváním energie z odpadního vzduchu ve vzduchotechnických výměnících v komfortních aplikacích pomocí tepelného čerpadla. Samotný projekt je zpracován na úrovni prováděcího projektu.

This bachelor´s thesis deals with design of air-conditioning and air-condition systems in the spaces of intensive care unit of infection department and employees department. Proposoal of the systems meets relevant standarts, hygiene and operating requirements. The computational part is focused on total object analysis, heat balance, air flow in relation to increased hygiene requirements and requirements for air heating. The computational part also involves distribution, adjustment of air and other proposals, which are integrated in correctly proposed equipment. The theoretical part is involving heat recovery with heat pump. The project is processed on the level of the project implementing.
Airconditioning of intensive care unit
Keywords: Vzduchotechnika; čisté prostory; třídy čistoty; mikroklima; klimatizace; hepa filtr; akustika; tepelné bilance; infekční oddělení; zázemí zaměstnanců; vzduchotechnická jednotka; citelné teplo; vázané teplo; regenerační výměník; entalpický výměník; rekuperační výměník; JIP; jednotka intenzivní péče; tepelné čerpadlo.; Air-conditioning; clean spaces; cleanliness categories; microclimate; hepa filter; air-condition; heat balance; infection department; employees department; sensible heat; latent heat (humidity); regeneration recovery; enthalpy recovery; recuperator; ICU; intensive care unit; heat pump.