Roštový kotel s přirozenou cirkulací na spalování dřevní štěpky - Kozák, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Práce se věnuje návrhu parního kotle s přirozenou cirkulací vody, ve kterém se spaluje dřevní stěpka. Jedná se o roštový kotel, který má parametry 20 t/h vyrobené páry o teplotě 420 °C a tlaku 5 MPa. Teplota napájecí vody je 125 °C. Práce se postupně věnuje stechiometrickým výpočtům a stanovení účinnosti kotle. Dále se zabývá návrhem ohniště a tepelnými výpočty jednotlivých teplosměnných ploch. V příloze je uvedena výkresová dokumentace kotle.

The thesis is dedicated to the design of the steam boiler which burns wood chips, with a natural circulation of the water. It is a grate boiler, which produces 20 t/h of the steam. The output parameters of the steam are 420 °C and 5 MPa. The feedwater temperature is 125 ° C .The thesis gradually deals with stoichiometric calculations and determines the efficiency of the boiler. Then it describes the design of the fireplace and thermal calculations of each heat transfer surfaces. The appendix includes drawings of the boiler.
Grate Boiler for Wood Chips Combustion
Keywords: Roštový kotel; parní kotel; spalování dřevní štěpky; rošt; tepelný výpočet; přehřívák; výparník; ekonomizér; Grate boiler; steam boiler; combustion of wood chips; grate; heat calculation; superheater; evaporator; economizer