Využití mesh sítí pro řízení dobíjecích stanic - Šándor, Matúš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
V dnešnej dobe si elektrické vozidlá získavajú stále viac pozornosti po celom svete ako sľubná alternatíva pre tradičné spaľovacie motory s cieľom riešiť problémy s emisiami. Využívanie elektromobilov si však vyžaduje spoľahlivú nabíjaciu infraštruktúru. S náras- tom počtu elektromobilov sa preto výrazne rozvíja aj technológia nabíjania, ktorá po- núka rôzne úrovne nabíjania od bežnej domácej zásuvky až po verejné multi-štandardné rýchlonabíjacie stanice. Cieľom tejto práce je poskytnúť prehľad o možnostiach riadenia nabíjacích staníc. Zameriava sa na výber správneho protokolu pre spoľahlivé ovládanie nabíjacích staníc a stabilnú sieťovú topológiu. Ďalej je vytvorený model sieťového pripo- jenia nabíjacích staníc, na ktorom sa uskutočnili merania záťaže pri prenose rôznych dát prostredníctvom vybraných riadiacich protokolov. Týmto sa poskytuje komplexný pre- hľad a analýza potrebných aspektov pre efektívne riadenie nabíjacích staníc v kontexte rastúcej elektrickej mobility.

Nowadays, electric vehicles are gaining attention all over the world. As a promising alternative for existing combustion engines and emission problems. The basic prerequisite for the use of an electric car is the charging of accumulators. Therefore, parallel to the introduction of electric cars, the development of the charging infrastructure for electric vehicles is also expanding. New electric car models also come with new charging technologies that, unlike conventional fuel filling stations, operate on several levels. From a regular home outlet or a small charging station to public multi-standard fast charging points. The aim of the work is to create an overview of charging station management options. Next, the creation or selection of the correct protocol for reliable management of charging stations and a stable network topology, and finally, summarizing all the documents, a model of the network connection of charging stations was created, on which the necessary load measurements were subsequently carried out during the transmission of various data for the selected control protocols.
Using mesh networks for control of charging stations
Keywords: nabíjacie stanice; mesh siete; ESP-WIFI-MESH; ESP-BLE-MESH; riadenie nabíjacích staníc; charging stations; mesh network; ESP-WIFI-MESH; ESP-BLE-MESH; charging station management