Výroba součásti z plechu - "Vanečka" - Muzikant, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Cílem této diplomové práce je zpracování nové technologie výroby součásti z plechu „Vanečka“, která je vyráběna v roční sérii 50000 ks. Součást je vyrobena z oceli S235JRG1 (ČSN 41 1373) o tloušťce 3 a 5 mm. Na základě literární rešerše postupového stříhání a ohýbání jsou navrženy dvě varianty výroby. Obě varianty používají pro vystřižení pláště a čela postupové střihadlo upnuté na lisu LEN 63C. Rozdílnou operací je ohýbání. První varianta zahrnuje ohýbání v ohýbadle, druhá pak na ohraňovacím lisu. Pro obě varianty je zpracováno ekonomické zhodnocení a následně určeny body zvratu.

The aim of this diploma thesis is processing the new technology of production single parts from metal plate „ Vanečka", which produced is yearly set 50000 pieces. Component of made in steel S235JRG1 (ČSN 41 1373) thickness 3 and 5 mm. Based on literary search rolling cutting and bending are designed two variants of production. Both variants use for cut - out cloak and face rolling cutting close - set on press LEN 63C. Different operation is bending. First variant includes bending in the bending tool, the other on press brake. Both variants is processed economics revaluation and consequently intended transition points.
Production single parts from sheet metal
Keywords: plošné tváření; ocel S235JRG1; stříhání; ohýbání; technologie výroby; sheet forming; steel S235JRG1; cutting; bending; technology of production