Metody texturní analýzy v medicínských obrazech - Hanyášová, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Práce je zaměřena na zpracování přehledu nejpoužívanějších metod texturní analýzy. Hlavním cílem je zpracování texturní analýzy pro fotografie očního pozadí zaměřená na rozpoznání rozdílu mezi skupinou očí zdravých pacientů a skupinou očí pacientů s glaukomem. U skupiny pacientů se zeleným zákalem je možné pozorovat vymizení textury na pozadí očí. V práci je použito předzpracování fotografií očního pozadí převodem do různých barevných prostorů za účelem zdůraznění textury na pozadí. Práce se dále zabývá podrobněji metodou co-occurrence matice určenou pro texturní analýzu těchto dat. Práce obsahuje popis řešení, diskuzi zvolených parametrů a výsledkem je soupis vlastností, na jejichž základě je možné s jistou pravděpodobností odlišit skupinu pacientů s glaukomem od pacientů se zdravým očním pozadím. Návrh metody je zpracován v programovém prostředí Matlab.

This thesis is focused on texture analysis methods. The project contains an overview of widely used methods. The main aim of the thesis is to develop a method for texture analysis of retinal images, which will be used for distinction of two patient groups, one with glaucoma eyes and one healthy. It is observed that glaucoma patients don´t have a texture on the eye ground. Preprocessing of the images is found by transfer of the image to different color spaces to achieve the best emphasis of the eye ground texture. Co-occurrence matrix is chosen for texture analysis of this data. The thesis contains detail description of the chosen solutions and feature discussion and the result is a list of features, which can be used for distinction between glaucoma and healthy eyes. The method is implemented in Matlab environment.
Methods for texture analysis in ophthalmologic images
Keywords: texturní analýza; co-occurrence matice; barevné prostory; texturní příznaky; glaukom; statistické metody; texture analysis; co-occurrence matrix; color spaces; texture features; glaucom; statistical methods