Posouzení bezpečnosti průmyslového komplexu. - Vlček, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá tématem posouzení bezpečnosti průmyslového komplexu. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola se zabývá základními informacemi o posuzovaném průmyslovém komplexu a nebezpečných chemických látkách. Druhá kapitola se věnuje popisu selektivní metody CPR 18E. Kapitola třetí je o identifikaci zdrojů rizika závažné havárie v průmyslovém komplexu. Čtvrtá kapitola obsahuje všeobecný popis metody HAZOP. Poslední část práce je detailní analýza zdroje rizika závažné havárie metodou HAZOP a návrh preventivních opatření.

This thesis deals with the assessment of safety of an industrial complex. The thesis is divided into five chapters. The first chapter deals with basic information referring to an industrial complex and dangerous chemicals substances. The second chapter is devoted to the description of selective methods of CPR 18E. The third chapter is to identify risk sources of a serious accident in the industrial complex. The fourth chapter contains a general description of the HAZOP method. The last part represents a detailed analysis of risk sources of the serious accident by means of the HAZOP method and proposals for preventive measures.
Safety Analysis of the Industrial Establishment.
Keywords: analýza rizik; zdroj rizika závažné havárie; bezpečnostní opatření; risk analysis; risk source of a major accident; security measure