Topografické mapování elektrické aktivity mozku - Dobeš, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Jedním z nejvýznamnějších signálů biologického původu je elektrická aktivita lidského mozku. Pro správné pochopení a interpretaci elektroencefalogramu (EEG signálu) je často nezbytné provádět jeho vizualizaci. Tato práce se zabývá EEG signálem a vizualizací pomocí topografického mapování. V práci jsou popsány základy teorie EEG signálu a jeho zpracování. Součástí této práce je také návrh a implementace aplikace umožňující zobrazení topografických map pro zařízení Emotiv Epoc Headset přímo v průběhu snímání EEG signálu. Vizualizovanými veličinami jsou amplituda signálu a frekvenční doména s možností volby frekvenčních pásem. Vytvořená aplikace nabízí alternativu k postupu, kdy je EEG signál nutné nejprve uložit, a teprve poté je možné jej vizualizovat ze záznamu.

Electrical activity of human brain is one of the most significant signals of biological origin. In order to understand and interpret electroencephalogram (EEG signal) correctly, it is often necessary to perform its visualization. This bachelor thesis deals with EEG signal and its visualization using topographic mapping. The work includes the basics of theory and processing of EEG signal. Moreover, this work consists of design proposal and implementation of an application for topographic mapping of EEG signal obtained using Emotiv Epoc Headset device. Visualization is performed in real time (at the time of measurement). Visualized quantities are amplitude and frequency domain with the possibility to select frequency bands. Implemented application represents an alternative to the procedure when EEG signal has to be recorded and stored in order to perform its visualization.
Electrical Activity Brain Mapping
Keywords: Elektroencefalogram; EEG signál; topografické mapování; mapování mozkové aktivity; vizualizace EEG; zařízení Emotiv Epoc Headset; Electroencephalogram; EEG signal; topographic mapping; brain mapping; EEG visualization; Emotiv Epoc Headset device