Měření ionizujícího záření - Podolský, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá měřením ionizujícího záření. Cílem měření je ověřit metody pro měření statistických parametrů zdrojů ionizujícího záření a ověření závislosti koeficientu útlumu na hustotě. Úvodní část obsahuje charakteristiku ionizujícího záření, jeho stínění interakci s okolím a detekci. Dále se práce zaměřuje na popis vybraných statistických rozložení a jejich testování. V závěru práce se zabývá praktickým ověřováním metod měření, které mohou v budoucnu sloužit jako laboratorní úlohy do výuky.

The bachelor’s thesis deals with measuring of ionizing radiation. The aim is to verify the measurement methods for measuring statistical parameters of ionizing radiation sources and verification of attenuation coefficient depending on density. The first contains characteristic of ionizing radiation, shielding, detection and interaction with the environment. The thesis also focuses on the description and testing of selected statistical distributions. In conclusion deals with the practical verifications of measuring methods which may be used as a laboratory exercises in the future.
Ionizing Radiation Measurement
Keywords: Ionizující záření; radioaktivní záření; útlum ionizujícího záření; koeficient útlumu; hmotnostní koeficient útlumu; absorpce záření beta; statistické rozložení radioaktivního rozpadu; Poissonovo rozložení radioaktivního rozpadu; ověřování Poissonova rozdělení; radioaktivita; interakce ionizujícího záření; Ionizing radiation; radioactive rays; attenuation of ionizing radiation; attenuation coefficient; mass attenuation coefficient; absorption of beta radiation; statistical distribution of radioactive decay; Poisson distribution of radioactive decay; Poisson dispersion test; radioactivity; interaction of ionizing radiation