Analýza způsobů připojování a odpojování komponentů pohonného traktu hybridního vozidla - Kałuža, Vít Milan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Bakalářská práce se zabývá komponentem pro odpojovaní a připojovaní krouticího momentu pohonného traktu automobilu s hybridním pohonem. Tento komponent je použitelný pro odpojení a připojení elektromotoru na pozici P4, což označuje umístění elektromotoru na samostatné sekundární ose. Řešený komponent využívá pro svou funkci princip západkové volnoběžky a zubové spojky. Teoretická část přibližuje různé koncepce hybridních automobilů. Popisuje, jak pohonnou část se spalovacím motorem, tak pohonnou část s elektromotorem. Uvádí, jaké formy spojek se využívají u moderních automobilů. Koncepční návrh zpracovává tři řešení problému s deaktivací volnoběžky při přenosu krouticího momentu elektromotoru. Bylo vytvořeno a implementováno řešení s talířovou pružinou za účelem omezení přenášeného krouticího momentu. V rámci konstrukčního návrhu je zpracovaný komponent umístěn na předlohovou hřídel, která přenáší krouticí moment z elektromotoru do diferenciálu. V konstrukčním návrhu je také provedena úprava ozubení náboje komponentu, aby bylo dosaženo správné funkce koncepce, která chrání volnoběžku před přetížením a mechanickým poškozením.

The bachelor thesis deals with component which is used for disconnection or connection of the drivetrain torque of hybrid electric vehicle. This component is used for disconnection or connection of an electric motor which is a part of independent secondary axis also called position P4. There are two clutch principles of this component, one-way ratchet clutch and dog clutch. Theoretical part of this thesis is focused on different concepts of hybrid car. There is also description of drivetrain systems with internal combustion engine and with electric motor. The thesis describes which forms of clutches are used in modern cars. Conceptual design consists of three problem solutions of the one-way clutch deactivation during electric motor toque transmission. The solution with a plate spring has been developed and implemented in order to provide torque limiter function of one-way clutch. In the structural design developed component is placed on the intermediate shaft which transmits torque from electric motor to differential. There has also been performed tooth adjustment of component’s hub to achieve functional concept which protects the one-way clutch from an overload or mechanical damage.
Analysis of connection and disconnection methods of the powertrain components of a hybrid vehicle
Keywords: volnoběžka; zubová spojka; odpojovací a připojovací komponent; hybridní pohon; one-way clutch; dog clutch; disconnect and connect component; hybrid powertrain