Zařízení pro měření aktivity včelstva - Fučík, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Tato práce se před samotným návrhem zařízení věnuje charakteristickému chování včel. Uvažuje neelektrické veličiny, které mohou chování včel reprezentovat. Následuje popis komponentů, které mohou být pro měření jednotlivých veličin využity. Zaměřuje se na dosažitelnou přesnost a hlavně spotřebu potenciálně využitelných komponent. Následně je vybrána vhodná metoda měření. Úměrně vybrané metodě jsou vybrány snímací prvky a navržen řídicí obvod. Závěrem jsou shrnuty parametry zařízení. U částí, které nefungují dle předpokladů jsou navrženy možné úpravy.

This thesis engages in characteristic honey bee's behaviour first. Subsequently it engages in project of device for honey bee activity measurement. It reasons about non-electric quantities which can honey bee's behaviour represent. Description of components which can be use for measure these quantities follows. Description is intent on possible accuracy and energy consumption of each component. Appropriate method is selected subsequnetly. In realitionship with method are selected sensors and projected controlling circuit. There is a summary of parameters of device in resume. There is also design of the parts which do not work as good as is ideal in resume.
Device for Honey Bee Activity Measurement
Keywords: včela; úl; teplota; zvuk; snímač; rojení; energetická náročnost; honey bee; hive; temperature; voice; sensor; swarming; energy consumption