Výpočet vzpěrné stability nosného systému - Majer, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Rešeršní část práce shrnuje poznatky z oblasti výpočtu vzpěrné stability a způsobů přenosu tepla. V další části je řešen výpočet vzpěrné stability dvou typů vzorků za pomocí analytického přístupu, metody konečných prvků a ověřen s využitím experimentálního měření. V neposlední řadě se práce zabývá CFD výpočtem pro zjištění teplotního pole na zkoumaných vzorcích, který je využit pro výpočet vzpěrné stability s teplotním ovlivněním.

The research part of the work summarizes the knowledge in the field of calculation of buckling stability and methods of heat transfer. The next part deals with the calculation of the buckling stability of two types of samples using an analytical approach, finite element method, and verified using experimental measurements. Finally, the work deals with CFD calculation for determining the temperature field on the examined samples, which is used to calculate the buckling stability with temperature influence.
Buckling analysis of the load-bearing system
Keywords: Vzpěrná stabilita; kritická síla; vzorek; teplota; metoda konečných prvků; Buckling; critical force; sample; temperature; finite element method