Návrh implementace systému pro monitoring provozu vybrané cloudové aplikace - Kazda, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2024)
Diplomová práce se zabývá analýzou současného přístupu k monitoringu cloudové aplikace a identifikováním jeho nedostatků. Na jejich základě jsou vybrány čtyři varianty řešení využívající koncept pro sběr dat OpenTelemetry. Následně je pomocí bodové komparace s váhami vybrána finální varianta, která tvoří návrh implementace. Návrh je podrobně zpracován nejen z hlediska projektového managementu, ale rozebrán i po technické stránce. Výsledný návrh spolu s vypracovanými přínosy a doporučeními je předán firmě, kde se v současné době implementuje.

The thesis deals with the analysis of the current approach to cloud application monitoring and defining its shortcomings. Based on these, four solution options are selected using the OpenTelemetry data collection concept and then, using a comparative analysis, a final option is selected which forms the implementation design. The proposal is elaborated in detail not only from a project management point of view, but also discussed from a technical point of view. The final proposal with the elaborated benefits and recommendations is handed over to the company where it is currently being implemented.
Implementation of the monitoring system for cloud application
Keywords: cloudová aplikace; monitoring; OpenTelemetry; logy; metriky; distribuované trasy; cloud application; monitoring; OpenTelemetry; logs; metrics; distributed traces