Kryptografie na výkonově omezených zařízeních - Šťovíček, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Bakalářská práce analyzuje možnosti aplikace kryptografických primitiv a protokolů na různá výpočetně a paměťově omezená zařízení. Následně implementuje systém bezpečného sběru dat ze senzorů. Práce ve své teoretické části rozebírá jednotlivé kryptografické algoritmy, operační systém RIOT a dostupné metody bezdrátového přenosu dat. Následně prezentuje výsledky výkonnostních testů různých kryptografických operací. Na tomto základě navrhne a realizuje systém, který zajišťuje důvěrnost, autentičnost a integritu přenášených dat.

The bachelor thesis analyzes the possibilities of applying cryptographic primitives and protocols to various computationally and memory constrained devices. It then implements a secure data collection system from sensors. In its theoretical part, the work examines individual cryptographic algorithms, the RIOT operating system and available methods of wireless data transmission. It then presents the results of performance tests of various cryptographic operations. On this basis, it designs and implements a system that ensures the confidentiality, authenticity and integrity of transmitted data.
Cryptography on constrained devices
Keywords: Kryptografie; IoT; RIOT OS; WiFi; MQTT; ESP8266; ESP32; Raspberry Pi; Sběr dat; Bezpečnost; Cryptography; IoT; RIOT OS; WiFi; MQTT; ESP8266; ESP32; Raspberry Pi; Data Collection; Security