Simulátor pro ověření funkce bezpečnostních pásů - Neuwirth, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na návrh konstrukce univerzálního zařízení pro představení a zkoumání účinků zpomalení a nárazu s možností nastavení počáteční rychlosti. Základním použitím navrhované zkušební stanice je simulace nárazu pro ověřování funkce bezpečnostních pásů. Nejprve jsou v práci představeny fyzikální veličiny, které popisují děje probíhající při nárazu, dále bezpečnostní pásy, jejich testování a zkušební zařízení. Značná část práce je věnovaná návrhu pohonu, systému maření kinetické energie a základní konstrukce. Postupně je prezentována navržená konstrukce a provedené pevnostní výpočty. V závěru práce jsou shrnuty základní vlastnosti navrhované konstrukce, uveden stručný finanční náhled, postup montáže a bezpečnostní pravidla pro používání tohoto zařízení.

Thesis is oriented on project construction universal apparatus for introduction and research effects deceleration and impact with possibility setting initial velocity. Basic application proposed test station is crash simulation for diagnostic safety belts. At first there're in work presented physical value that describe action in progress at impact, further safety belts, their testing and test . Considerable volume of work is devoted to project actuation, system obstruction kinetic energy and basic construction. Subsequently is presented proposed construction and performed strenght calculation. In the end there are summarized basic characteristics proposed construction, short financial opinion, process of installation and safety rules for using this equipment.
Simulator for check of seat belts function
Keywords: Zkušební stanice; bezpečnostní pásy; náraz; zpomalení; kinetická energie; lineární pohon.; Test equipment; safety belts; impact; deceleration; kinetic energy; linear actuation.