Aplikace moderních technologií pro návrh výroby kotoučové spojky - Varhaníková, Alžbeta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Bakalárska práca sa zaoberá návrhom kotúčovej spojky a jej následnou realizáciou pomocou technológie 3D tlače. Model kotúčovej spojky a daná práca má slúžiť ako učebná pomôcka pre žiakov stredných odborných škôl. Teoretická časť práce obsahuje rešerš hriadeľových spojok s podrobným popisom kotúčovej spojky, charakteristiku jednotlivých metód technológie Rapid Prototyping a materiály vhodné pre 3D tlač. V praktickej časti je popísaný výpočtový aj konštrukčný návrh a výroba kotúčovej spojky pomocou metódy Fused Deposition Modeling. Súčasťou práce je taktiež popis povýrobného opracovania a montáž. K práci je priložený zostavný výkres a výrobný výkres hnacieho kotúča.

The bachelor thesis deals with the design of disc coupling and its production by using 3D printing technology. Model of disc coupling and this thesis are supposed to serve as teaching equipment for students at Secondary vocational schools. The theory section contains the essay of shaft couplings with a detailed description of disc coupling, characteristic of individual methods of Rapid Prototyping technology and materials suitable for 3D printing. The experimental section is dedicated to the calculation and construction design of disc coupling and its production using the Fused Deposition Modeling method. The thesis also contains a description of post-production processing and assembly. The attachments of the thesis consist of assembly mechanical drawing and production mechanical drawing of drive disc.
Application of Modern Technologies for a Design of Disc Coupling Production
Keywords: kotúčová spojka; Rapid Prototyping; hriadeľové spojky; Fused Deposition Modeling; 3D tlač; učebná pomôcka; disc coupling; Rapid Prototyping; shaft couplings; Fused Deposition Modeling; 3D printing; teaching equipment