Programovatelné shadery v OpenSceneGraph - Czompál, Zsolt (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Dnešní grafické procesory mají programovatelné jednotky, tzv. shadery. Programováním těchto shaderů dosáhneme lepších výsledků, něž kdyby náš grafický efekt nebo program běžel na procesoru. Existují různé programovací jazyky právě pro programování shaderů. V této práci byl zvolen jazyk GLSL (OpenGL Shading Language) s OpenSceneGraph. Hlavním úkolem následujících kapitol bude demonstrace práce se shadermi v OpenSceneGraph a implementace vybraných grafických efektů (anisotropic lighting, morphing, vlnění trávy).

Graphic processors, that are used nowadays, have programmable units called shaders. By programming these units we can achieve better results in graphical applications, than by running the effect or the program on the processor. There are different programming languages for programming these units. In this thesis I have chosen the language GLSL with OpenSceneGraph API. The main point of the following capitols is to demonstrate how do shaders work with OpenSceneGraph, and the implementation of common graphic effects.
Programmable Shaders in OpenSceneGraph
Keywords: OpenSceneGraph; GLSL; vykreslovací řetězec; vertex shader; fragment shader; anizotropické osvětlení; vertex morphing; animovaná tráva; OpenSceneGraph; GLSL; rendering pipeline; vertex shader; anisotropic lighting; vertex morphing; animated grass