Elektronická podatelna VUT 2 - Beran, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Tato práce se věnuje problematice elektronické podatelny pro VUT. Rozebírá princip fungování elektronické podatelny, elektronického podepisování a porovnává nabídku komerčních podatelen. Věnuje se návrhu a realizaci e-podatelny pro VUT. Od chvíle, kdy bylo uzákoněno používání e-podatelny na všech úřadech veřejné zprávy, nabízí občanům možnost osvobození od dlouhých front na úřadech a úředníka chrání od stresu, zažívajícího především před uzávěrkami odevzdání řady důležitých dokumentů. Při komunikaci prostřednictvím elektronické podatelny hraje velkou roli elektronický podpis. Je téměř plnohodnotnou, zákonem uznávanou alternativou k fyzickému podpisu. Pro svoji bezpečnost a funkčnost využívá asymetrických šifer a hashovacích algoritmů. V současnosti se ve většině států, kde je elektronický podpis uzákoněn, využívá podpisu ve spojení se standardem X.509. Formát určený standardem definuje formát certifikátů, organizaci a jednání certifikačních autorit. Certifikační autorita zajišťuje důvěryhodné spojení osoby a veřejného klíče k využití pro elektronický podpis.

This dissertation thesis attends to problems of electronic registry for VUT. It deals with the principal of electronic registry functioning, electronic signature and it compares offer of the commercial registries. It goes in for the proposal and implementation of the electronic registry for VUT. Since the using of the e- registry on all public service Office was legalized the people can avoid long queues and the employees are avoided from the stress before dead lines. By the communication through the electronic registry is very important the electronical signature. It is almost a full-valued and lawful alternative to the physical signature. For its safety and utility this system employes asymmetric codes and hash algorithm. Presently in many states, where the electronical signature is legalized it is used together with standard X 509 which defines the format of certificates, organization and action of certification authorities. The certification autority ensures safe connection of the person and general key for using of the electronical signature.
Electronic Mail Room of the BUT
Keywords: Elektronická podatelna; elektronický podpis; šifrování; certifikační autorita; certifikát; asymetrická kryptografie; algoritmus RSA; DSA; hashovací funkce; MD5; SHA-1; Electronic registry; electronic signature; cryptography; certification authority; certificate; asymmetric cryptography; algorithm RSA; DSA; hash function; MD5; SHA-1.