Akcelerometrem ovládané robotické rameno - Ryšavý, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Cílem této práce je navrhnout nový řídicí systém robota, který simuluje manipulační činnosti ve výrobním procesu. Původní řídicí systém vykazuje určité funkční nedostatky, zvolené komponenty mají technologická resp. programová omezení. Z tohoto důvodu bude původní řídicí systém modernizován. Zvolený úkol byl vyřešen nahrazením některých komponent modernějšími moduly. S tím souvisí i změna programovacího jazyka a implementace nového programového kódu. Důraz byl kladen i na konektivitu řídicího systému s vnějším prostředím. Nejdůležitější změnou konfigurace řídicího systému je využití gyroskopu a akcelerometru. Tyto moduly posunují technologickou část a funkcionalitu na významně vyšší úroveň. Navrhované řešení poskytuje nezbytný základ pro praktické uskutečnění změn. Práce obsahuje detailní výčet a popis uvažovaných modulů. Návrh uvažuje pouze komponenty Arduino. Tím je zajištěna 100% kompatibilita a otevřenost řídicího systému pro další rozšíření. Zde se jedná zejména o možnost přímého řízení robota pomocí vnějšího zařízení jako je počítač nebo mobilní telefon.

The goal of this work is to propose new robot controlling system. This robot simulates handling activities within manufacturing process. Original controlling system shows some defects, selected components have technological and software limitation. Due to this will be current controlling system modernized. Chosen task has been solved replacing some components by modules using higher technology. This is related to applying new programming language and implementing new program source code. Emphasis has been put to connectivity with external environment as well. The most important change in controlling system configuration is using gyroscope and accelerometer modules. These modules provide significantly higher level for technological part and whole functionality. Proposed solution provides requisite base to apply practical realization of changes. This work contains detail list and description of all proposed modules. Only Arduino components are taken into consideration. This way will be covered 100% compatibility and controlling system will be open for future extension. Controlling system will have option for direct robot driving by external devices like computer or cell phone.
Accelerometer driven robot
Keywords: robot; konstrukce; řídicí systém; Arduino; akcelerometr; robot; construction; control system; Arduino; accelerometer