Vliv velikosti částic a způsobu přípravy na hydrataci vápenato-hlinitých fází - Ohaňka, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2018)
Tato práce se zabývá hydratací čtyř vápenato-hlinitých fází, a to C3A, C12A7, CA a CA2. Studován byl především vliv velikosti částic a použité metody přípravy. Zkoumáno bylo také působení těchto faktorů na typ vznikajících hydratačních produktů. Vápenato-hlinité fáze byly připravovány dvěma způsoby – vysokoteplotní metodou a metodou amorfních komplexů kyseliny citronové. Obě metody byly podrobně popsány. Velikost částic byla stanovena laserovou difrakční analýzou. Ke studiu průběhu hydratace byla použita metoda izotermické kalorimetrie. Hydratační produkty byly analyzovány pomocí rentgenové difrakční analýzy a simultánní termogravimetrické a diferenční termické analýzy.

This work focuses on the hydration of four calcium aluminate phases – C3A, C12A7, CA and CA2. Above all, the influence of particle size and method of preparation on hydration behaviour were studied. Influence of these factors on hydration products were also investigated. Calcium aluminates were prepared by solid state synthesis and amorphous citrate method. Both methods were described in detail. The particle size was determined by laser diffraction. Isothermic calorimetry was used to investigate the process of hydration. Hydration products were identified by X-ray diffraction analysis and simultaneous thermogravimetric and differential thermal analysis.
The influence of particle size and methods of preparation of calcium aluminate phases on their hydration
Keywords: vápenato-hlinité fáze; vysokoteplotní metoda; metoda amorfních komplexů kyseliny citronové; hydratace; velikost částic; izotermická kalorimetrie; calcium aluminates; solid state synthesis; amorphous citrate method; hydration; particle size; isothermic calorimetry