Problematika ekologické dopravy osobních vozidel - Španko, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou ekologickej dopravy osobných vozidiel. Cieľom práce je rozbor danej problematiky a zhodnotenie negatívnych vplyvov spôsobených osobnými vozidlami. V úvode sú predstavené najpoužívanejšie typy vozidiel, neskôr zhodnotené skutočnosti, ktoré ovplyvňujú environmentálny dopad daných vozidiel počas celého ich životného cyklu. V poslednej časti práce je porovnaná ekologická záťaž osobných vozidiel so spaľovacím motorom oproti elektrickým vozidlám a načrtnutý možný budúci vývoj v danej problematike.

This bachelor thesis deals with the problematics of ecological transport of passenger vehicles. The aim of the thesis is to analyze given issue and evaluate negative effects caused by passenger vehicles. In the introduction are presented the most widely used types of vehicles, later on are evaluated facts that influence the environmental impact of given vehicles throughout their entire life cycle. In the last part of thesis, the ecological burden of passenger vehicles with combustion engine is compared to electric vehicles, also possible future development in given issue is outlined.
Problematics of ecological transport of passenger cars
Keywords: Problematika ekologickej dopravy; osobné vozidlá; elektrické vozidlo; vozidlo so spaľovacím motorom; Problematics of ecological transport; passenger vehicles; electric vehicle; combustion engine vehicle