Hardwarová implementace šachů - Zajíc, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Tato práce se zabývá návrhem a následnou výrobou elektronické šachovnice. Důraz byl kladen na to, aby výsledná šachovnice byla co nejvíce podobná klasickým šachovým deskám. Zejména, aby co nejméně omezovala hráče při hře. K ovládání šachovnice slouží modul hodin, který kromě přepínače času obsahuje i displej a ovládací klávesy. Jako hlavní kontrolér této desky slouží WeMos R1 mini v kombinaci se třemi Arduiny Nano. Dvě z těchto Arduin slouží k detekci šachových figur a signalizaci na samotné šachovnici. Třetí Arduino slouží k ovládání šachových hodin a úpravám nastavení šachovnice.

This thesis deals with the design and the subsequent production of the electronic chessboard. The emphasis was placed on the resulting chessboard so that it was as similar as possible to the classic chessboard. In particular, to restrict players as little as possible during playing. The clock module is used for controlling of the chessboard, it, except the time switch, contains also a screen and keyboard controls. WeMos R1 mini, in combination with three Arduinos Nano, serves as the main controller of this board. Two of these Arduinos Are used for detection of pieces and signalization on the board itself. The third Arduino Is used for controlling of the chess clock and adjusting the chessboard settings.
Hardware Chess Implementation
Keywords: elektronické šachy; Wemos D1 mini; Arduino NANO; RFID; jazýčkové relé; RGB LED pásek WS2812B; electronic chess; Wemos D1 mini; Arduino NANO; RFID; reed switch; RGB LED strip WS2812B