Studie řízeného ochlazování z dokovací teploty ocelových zápustkových výkovků - Vančura, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Při průmyslové výrobě je tlak na snižování nákladů na výrobu čím dál intenzivnější. Hledání úspor se posunulo již i do oblastí, jakou je výroba dílů, které mají charakter tzv. bezpečnostních dílů, např. podvozkové díly automobilů. Tato práce se zabývá možnostmi rozsahu využití technologie řízeného ochlazování z dokovací teploty zápustkových výkovků z mikrolegované oceli, která takovou úsporu představuje. Rovněž je zkoumán vliv provozních podmínek na vybraný experimentální materiál, mikrolegovanou ocel 30MnVS6. Byla provedena série experimentů, při kterých byla měněna rychlost ochlazování výkovků ihned po dokončení kování. Jeden z těchto experimentu byl proveden pro dvě kovací teploty. Za účelem pozorování strukturních změna a změn mechanických vlastností byly připraveny vzorky a provedeny dvě série mechanických zkoušek.

In s industrial production is more and more requierement to a saving costs. Findig savings has been removed even to the areas using safety parts, f.e. parts of car chassis. This projekct agglomerate posibilities of technology controled cooling proces of die forgings from micro alloy steel, which is right example how we can spare production expenditure. Micro alloy steel 30MNVS6 was studied within the standard production conditions. A lot of tests were made. There where change a cooling rates of proceses without delay after forging proces. One experiment was made for two temperature of forging.proces. Two series of mechanical tests was made and then was observed phenomenon of metalurgical structure changed and mechanical properties.
Study of controlled cooling from final forging temperature of steel drope stamping
Keywords: Mikrolegovaná ocel; mikrolegující prvky; termomechanické zpracování; kovací teplota; řízené ochlazování; acikulární ferit; Microalloyed steels; microalloyed elements; termomechanical procesing; forging temperature; countinous cooling rates; aciccular ferrite