Analýza seismického rychlostního pole - Kratochvíl, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
V seismickém zpracování, sloužícím především k vyhledávání akumulací uhlovodíků, jsou důležitým vstupem seismické rychlosti. Tyto rychlosti jsou často zobrazovány pro vzájemné srovnávání a kontrolu, zpřesňovány, filtrovány a přepočítávány pro zjištění různých vlastností. V práci je uveden teoretický základ rychlosti šíření seismických rychlostí a jejich význam v jednotlivých fázích zpracování, následovaný návrhem metody pro úpravy součtových rychlostí a jejich zobrazování.

Seismic velocities are an important prerequisite for seismic processing as a method for hydrocarbons accumulations detection. Seismic velocities are often displayed for mutual comparing, improvement checking, they are filtrated and recalculated for its different characteristic determination. This work deals with basic seismic propagation laws, the meaning of velocities in different stages of seismic processing and this theoretical background is followed by a proposition of method for calculating and displaying of stack velocities.
Analysis of the seismic velocity field
Keywords: Efektivní seismické prostředí; Okamžitá; průměrná a RMS rychlost šíření vlny; Součtové rychlosti; Intervalové rychlosti; Rychlostní zákon; Dixův vztah; Rychlostní inverze; Izolinie rychlostí; Grafické komponenty Java swing.; Effective seismic medium; Seismic propagation velocity - Instantaneous; Average; RMS; Stack velocities; Interval velocities; Velocity law; Dix formula; Velocity inversion; Velocity isolines; Java swing graphic components.