Broadband over powerline modem - Mahút, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Cieľom diplomovej práce je preskúmať problematiku širokopásmového prenosu Broadband Over Powerline, navrhnúť a zostrojiť BPL modem. V teoretickej časti sa práca zaoberá rozdelením a popisom Powerline Communication, jej štandardmi a faktormi ovplyvňujúcimi komunikáciu na elektrickom vedení. Praktická časť zahŕňa návrh dosky plošných spojov BPL modemu s výberom potrebných komponentov na zostrojenie modemu. Výstupom práce je zostrojený širokopásmový PLC modem, ktorého prenosové vlastnosti a odolnosť na rušenie sú porovnané s komerčne dostupnými riešeniami.

The aim of the diploma thesis is to look into the issues of Broadband Over Powerline Communication, design and construct a BPL modem. The theoretical part of the thesis covers the division and description of Powerline Communication, its standards, and factors affecting communication over electrical wiring. The practical part includes the design of a printed circuit board for the BPL modem with the selection of necessary components for the modem construction. The output of the thesis is a constructed broadband PLC modem, whose transmission properties and interference resistance are compared with commercially available solutions.
Broadband over powerline modem
Keywords: BPL modem; elektrická sieť; G.hn; návrh DPS; PLC modem; priepustnosť; vplyv šumu; Xingtera MOD957; BPL modem; G.hn; noise impact; throughput; PCB design; PLC modem; power grid; Xingtera MOD957