Měření přenosových rychlostí a zpoždění v počítačových sítích - Bárdossy, Adrián (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Bakalárska práca sa zaoberá meraním prenosových rýchlostí a spozdenia počítačových sietí. V prvej časti je definované, aké metodiky merania poznáme, rôzne RFC a ich jednotlivé rozobranie, taktiež rôzne parametre merania v počítačových sietiach ako je prenosová rýchlosť, kapacita kanálu, spozdenie. V druhej časti sú pripravené používateľské prostredia a nástroje pre aplikovanie merania týchto parametrov. V poslednej časti je aplikovanie týchto nástrojov a zhotovenie a otestovanie metodiky merania parametrov počítačových sietí.

Bachelor thesis is interested in measurement of transfer rate and latency in computer networks. In the first part of thesis is defined, which motodics of measurement we know, various RFC and their specifications, also various parameters about measurement in computer networks like bit rate, capacity of channel, latency. In the second part are prepared users interfaces and softwares for applying the measurement of thesd parameters. In the last part is application of these softwares and creating and testing methodic of network measurement.
Measurement of transfer speeds and delays in computer networks
Keywords: TCP/IP; OSI referenčný model; priepustnosť; spozdenie; prenosová rýchlosť; Iperf; server; klient; Ostinato analyzátor; TCP; UDP; test; download; upload; firefox; google chrome; webová aplikácia; meranie; štatistika; jitter; stratovosť paketov; odchýlka; maximálna prenosová rýchlosť; minimálna prenosová rýchlosť; priemerná prenosová rýchlosť; maximálny jitter; minimálny jitter; priemerný jitter; maximálna stratovosť paketov; minimálna stratovosť paketov; priemerná stratovosť paketov; TCP/IP; OSI reference model; throughput; latency; transfer speed; Iperf; server; client; Ostinato analyze tool; TCP; UDP; test; downoload; upload; firefox; google chrome; web application; measurement; statistics; jitter; packet loss; deviation; maximal transfer speed; minimal transfer speed; average transfer speed; maximal Jitter; minimal Jitter; average Jitter; maximal packet loss; minimal packet loss; average packet loss