Kosmetická maska na obličej s antioxidačními vlastnostmi na bázi bakteriální celulózy - Borová, Šárka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou kosmetické masky na obličej na bázi bakteriální celulózy. Motivací bylo připravit kosmetickou masku s antioxidačními vlastnostmi. Pro získání bioaktivních látek s antioxidační aktivitou byly nejprve připraveny extrakty z plodů růže šípkové (Rosa Canina L.) s rozdílnými navážkami šípků i s rozdílnými přídavky konzervantů. Tyto šípkové extrakty byly podrobeny spektrofotometrickým metodám, díky kterým byly zjištěny celkové obsahy polyfenolů, flavonoidů a celková antioxidační aktivita. Bylo prokázáno, že obsah stanovovaných látek roste s poměrem naváženého šípků a nejvyšší obsahy antioxidačních látek byly naměřeny u extraktů s navážkou 25 g šípku. Následně byly tyto vybrané extrakty modifikovány do několika vzorků bakteriální celulózy. Po modifikaci látek bylo prokázáno, že bakteriální celulóza je vhodným materiálem pro naabsorbování bioaktivních látek do struktury jednotlivých analyzovaných vzorků. Bylo zjištěno, že bakteriální celulóza ve formě hydrogelu a lyofilizovaná bakteriální celulóza dokázaly absorbovat největší množství bioaktivních látek s antioxidačními vlastnostmi. Naopak vzorky suché bakteriální celulózy a bakteriální celulózy s alginátovým komponentem absorbovaly aktivní látky nejméně. Dále bylo zjištěno, díky analýze pomocí přístroje Visioscope, že kosmetická maska na obličej na bázi bakteriální celulózy ve formě hydrogelu by mohla mít potenciálně i nejen antioxidační, ale i hydratační účinky na pleť.

This final thesis deals with the preparation of a cosmetic facial mask based on bacterial cellulose. The motivation of this work was to prepare a cosmetic mask with antioxidant properties. To obtain bioactive substances with antioxidant activity, extracts from the rosehip fruits (Rosa Canina L.) with different weight dosages of rosehips and different preservatives were prepared. These rosehip extracts were subjected to spectrophotometric methods, thanks to which the total contents of polyphenols, flavonoids and total antioxidant activity were determined. It was proven that the content of the determined substances increases with the proportion of weighted rose hips and the highest contents of antioxidant substances were measured in extracts with a weight of 25 g of rose hips. Subsequently, these selected extracts were modified into several samples of bacterial cellulose. After the modification of the substances, it was demonstrated that bacterial cellulose is a suitable material for absorbing bioactive substances into the structure of individual analyzed samples. It was found that bacterial celluloses in the form of hydrogel and lyophilized bacterial cellulose were able to absorb the largest amount, of bioactive substances with antioxidant properties. On the other hand, the samples of dry bacterial cellulose and bacterial cellulose with an alginate component absorbed active substances the least. Furthermore, analysis using a Visioscope device revealed that the facial cosmetic mask based on bacterial cellulose in the form of hydrogel could potentially have not only antioxidant but also hydrating effects on the skin.
Bacterial cellulose based facial mask with antioxidant property
Keywords: Kosmetická maska; bakteriální celulóza; modifikace; antioxidant; růže šípková; extrakt; pleť; Cosmetic facial mask; bacterial cellulose; modification; antioxidant; rose hip; extract; skin