Animovaný skybox v OpenGL - Pavlík, Vít (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2013)
Bakalářská práce se zabývá tvorbou animovaného skyboxu. Cílem práce je demonstrovat metody vytváření skyboxů, především pak metody procedurální. V hlavní části práce jsou rozebrány techniky potřebné pro vykreslení jednotlivých prvků skyboxu. Zaměřuje se na tvorbu barevných přechodů, funkce šumu a na jejich aplikaci. Závěr práce se věnuje rozboru experimentů s nastavením parametrů vykreslování grafického obsahu a implementačním podrobnostem.

The Bachelor's diploma thesis addresses the operation of generating an animated skybox. The thesis was intended to demonstrate the methods, especially the procedural methods, for generating skybox applications. The main deal of the paper is devoted to an analysis of fundamental techniques for rendering particular components within a skybox application. The utmost focus is put on processes of generating colour gradients, noise functions and ways of applying thereof. Concluding part comprises an analysis of study trials to investigate different graphics content generating settings, and implementation details.
Animated Skybox Using OpenGL
Keywords: animovaný skybox; OpenGL; generování šumu; deterministický generátor; Perlinův šum; bump mappping; Blinn-Phongův osvětlovací model; barevný přechod; obloha; mraky; hvězdy; hvězdná obloha; textura; GLSL; shader; animated skybox; OpenGL; noise generation; deterministic generator; Perlin noise; bump mapping; Blinn-Phong shading model; color gradient; sky; clouds; stars; starry sky; texture; GLSL; shader