VoIP a kvalita služeb - Kolmačka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Bakalářská práce podává základní informace o řešení problému s kvalitou služeb (Quality of Sercice – QoS) v návaznosti na VoIP telefonii. VoIP technologie a obecně i jiné multimediální aplikace zažívají v posledních letech nevídaný růst. Je to dáno poptávkou uživatelů internetu po nových interakčních aplikacích nabízejících přenos hlasu a streamovaného videa. Tyto nové zvyklosti nesou poměrně velké nároky na sítě z hlediska podpory QoS. Proto bylo nutno vyvinout mechanismy, které docílí stanovených parametrů QoS v jednotlivých kategoriích služeb. První část práce pojednává teoreticky o protokolech používaných v IP telefonii. Druhá část je věnována samotnému QoS, parametrům QoS a dvěma základním metodám pro zajištění QoS. V poslední části práce je teoreticky rozebrána podpora QoS ve Wi-Fi s hlavním zaměřením na nové technologie zajištění QoS definované standardem 802.11e. Následuje simulace různých nastavení mechanismů pro zajištění kvality služeb pomocí výkonného simulačního nástroje Opnet Modeleru a jejich vyhodnocení.

The bachelor’s thesis gives the basic information about the solution of a problem with Quality of Service in sequence with the VoIP telephony. In a few last years the VoIP technologies and basically the other multimedia applications have unbelievable grow. It is caused by a big demand internet user’s for the new interactive applications offering voice transfers and streaming video. These new habits bring quite big requests on networks from the side of QoS. That is why, it was necessary to develop new methods, which reach requested parameters of QoS in single categories. The first part discuss theoretically about protocols used in the VoIP telephony. The second part presents QoS, parameters of QoS and two basic methods for guarantee QoS. In the last part of the bachelor’s thesis is theoretically described the QoS support in Wi-Fi with the main aim on new technologies QoS reservation defined in the 802.11e. The following simulations and the results of the different settings parameters QoS are made by the powerful simulating software Opnet Modeler.
VoIP and QoS
Keywords: VoIP; QoS; DiffServ; 802.11e; WLAN; Opnet Modeler; Delay; Lossrate; Jitter; VoIP; QoS; DiffServ; 802.11e; WLAN; Opnet Modeler; Delay; Lossrate; Jitter