Odpružení uživatele samovyvažovací jednokolky - Řepa, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá rozborem současných elektrických jednokolek, koncepčním návrhem odpružení uživatele jednokolky a výběrem vhodné varianty mechanismu odpružení, který má zlepšit jízdní pohodlí a bezpečnost jezdce při jízdě v městské aglomeraci, kde se na vozovce vyskytují překážky a nerovnosti mající vliv na bezpečnou jízdu.

This bachelor's thesis deals with the analysis of current electric unicycles, the conceptual design of the unicycle user's suspension and the selection of a suitable variant of the suspension mechanism to improve driving comfort and rider safety when driving in urban areas where are obstacles and bumps affect safe driving.
Suspension of the self-balancing unicycle user
Keywords: Elektrická jednokolka; mechanismus odpružení; tlumení; pneumatická pružina; hydraulický tlumič; Electric unicycle; suspension mechanism; damping; pneumatic spring; hydraulic damper