Analýza spektra houslí - Hanzálek, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Tato práce se zaměřuje na problematiku analýzy zvukového spektra a směrových charakteristik u houslí. Začátek práce pojednává o vývoji houslí, obecně o barvě zvuku a směrových charakteristikách. Teoretická část se také zabývá jednotlivými typy zvukových spekter a obecně o LPC analýze. Praktická část se zabývá již praktickými úkoly práce jako je popis aplikace vytvořené v programu MATLAB pro zkoumání časového spektra tónů, FFT spekter, formantů pomocí LPC analýzy a zobrazení směrových charakteristik. Dále se zabývá popisem metody, postupem snímání a měření dvou rozdílných houslí s odlišnými typy strun a stáří korpusu.

This work focuses on the problems of sound spectrum analysis and directional characteristics of the violin. The beginning of the work deals with the development of the violin, generally about timbre and directional characteristics. The theoretical part also deals with different types of sound spectra and LPC analysis on general. The practical part deals with practical tasks of work such as a description of the application created in MATLAB for examination of the time spectrum of tones, FFT spectra, formants by LPC analysis and display of directional characteristics. It also deals with the describing the methods, the process of sensing and measuring two different violins with different types of strings and age of corpus.
Spectrum analysis of the violin
Keywords: Vývoj houslí; zvukové spektrum; spektrální analýza; spektrogram; barva zvuku; směrové charakteristiky; LPC analýza; Evolution of the violin; sound spectrum; spectral analysis; spectrogram; timbre; directional characteristics; LPC analysis