Nabíječ akumulátorů Li-ion s výkonem 600 W s inovativní topologií - Novák, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato práce se zabývá návrhem rezonančního měniče s PFC obvodem pro nabíjení akumulátoru Li-ion, jehož topologie byla vyvinuta na UVEE. Nejprve bude popsána funkce navrhovaného měniče. Dále bude proveden návrh jednotlivých prvků použitých v měniči. Poté bude spočítáno, jaké ztráty mají polovodičové prvky použité v měniči. Následně bude proveden návrh řídicích i silových částí nabíječe a desky plošných spojů, která bude obsahovat všechny řídicí i silové obvody. Nakonec bude provedeno měření dokumentující chod jednotlivých části měniče i celkovou funkci.

This thesis deals with a design of a resonant inverter with PFC circuit for charging a~Li-ion battery whose topology has been developed in UVEE. First, the function of the proposed inverter will be described. Then, the design of the individual components used in the inverter will be carried out. Then the losses of the semiconductor elements used in the converter will be calculated. Then, the design of the control and power parts of the charger and circuit board, which will contain all control and power circuits, will be made. Finally, the operation of the individual parts of the inverter and the complex function will be analyzed.
Li-ion charger with a power of 600 W with an innovative topology
Keywords: Spínaný zdroj; Rezonanční měnič; PFC; Li-ion; Nabíječka; Switching power supply; Resonant converter; PFC; Li-ion; Charger