Simulace Triple Play služeb v sítích XG-PON v prostředí NS-3 - Cymorek, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Cílem této práce bylo seznámit se se službami Triple Play a možnostmi simulace těchto služeb v prostředí NS-3. První kapitoly dokumentu se zabývají popisem optických sítí. V následující kapitole jsou rozebrány samotné služby Triple Play, jsou popisovány její součásti včetně jejich výhod a nevýhod. V závěru této kapitoly je popisován očekávaný vývoj služby Triple Play do budoucnosti. V závěru teoretické části je krátce obsažen popis zajištění kvality služeb a popis BitTorrent protokolu. V praktické části je v prostředí NS-3 navržena topologie pro simulaci služeb Triple Play v sítích XG-PON. Na navržené topologii jsou simulovány jednotlivé Triple Play služby. Výsledky simulace jsou prezentovány graficky s pomocí souborů zaznamenávajících průběh simulace. V závěru praktické části jsou výsledky dosažené simulací srovnány s reálným chováním v síti.

The main goal of this paper was to familiarize ourselves with Triple Play service and to determine the possibility of simulating this service in NS-3. The first chapter of this document describes optical networks in detail. In the next chapter, we describe and analyze Triple Play service, including consideration of its advantages and disadvantages. Future development of the service is described at the end of this chapter. A short description of the Quality of Service and the BitTorrent protocol is included at the end of the theoretical section of the paper. The topology that we used for the simulation of Triple Play service in XG-PON networks is presented in the practical part of this paper. We simulated Triple Play services in the topology that we designed. The results of the simulation are presented graphically with the help of files that were recorded during the simulation. Comparison of the simulated results with real behaviour in network is included at the end of the practical section of the paper.
Simulation of Triple Play services in XG-PON networks in NS-3
Keywords: Triple Play; IPTV; VoIP; pasivní optická síť; NS-3; Triple Play; IPTV; VoIP; passive optical network; NS-3