Deskripce svislých soustružnických strojů - Nováková, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Tato bakalářská práce se zabývá deskripcí a rozdělením svislých soustružnických strojů. Celý text je uspořádán do několika na sebe navazujících kapitol. V úvodu této práce je pojednáno o historii a podstatě soustružení. Další část popisuje základní rozdělení svislých soustružnických strojů a největší pozornost je věnována rozboru jednotlivých částí stroje. Na konci bakalářské práce je uvedeno několik představitelů českých i zahraničních výrobců soustruhů a následné porovnání jejich produktů.

The bachelor’s thesis deals with description and classification of vertical lathe machines. The text is divided into several coherent chapters. The introduction is concerned with history and basis of the turning. Next part describes basic types of vertical lathe machines and the greatest attention is given to the analyse of particular parts of the machine. The end of the bachelor´s thesis includes some representatives of Czech and foreign producers of the lathe machines followed by the comparison of their products.
Description of lathe machines
Keywords: svislý soustruh - karusel; svislý CNC soustruh; smykadlo; stojan; lože; těžký obrobek; těžký průmysl; vertical lathe; vertical turning lathe; ram; column; bed; heavy workpiece; heavy industry