Interaktivní rozhraní pro vzdáleného robota pro Android - Robotka, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2013)
Vývoj autonomních robotů pokročil a začínají se objevovat první možnosti nasazení robotů v běžném životě. Spolu s vývojem robotů je však třeba myslet i na vývoj aplikací a uživatelských rozhraní, která budou s roboty vzdáleně interagovat. Cílem tohoto projektu je vytvořit univerzální rozhraní pro vzdálené řízení robotů. Práce vychází z předpokladu použití platformy ROS na ovládaných robotech. Díky tomu se nabízí širší možnost uplatnění výsledné aplikace na dalších robotických projektech založených na této platformě. Navržené vzdálené rozhraní plní dva základní účely pro ovládání robota. Za prvé, umožňuje uživateli zobrazit důležitá data pro orientaci v aktuální situaci robota a tyto data zasadit do kontextu ve 3D scéně. V druhé řadě pak umožňuje vykonávat základní manipulaci s robotem pomocí ovládacích prvků. Výsledná aplikace byla přizůsobena a úspěšně otestována na experimentálních robotech Care-O-Bot a Turtlebot.

The development of autonomous robots has made a significant progress and first personal robots for common use start to appear. To use this robots, we need to develop applications and user interfaces to interact with them. The goal of this project is to make a universal interface for robot remote control. This work focuses on robots based on the ROS platform. This gives the final application a potential of use on other robotic projetcs running on ROS. The designed remote interface accomplishes two main purposes. The first is to show important data in a context of a 3D scene to help user understand the state of the controlled robot. And the second goal is to allow the user execute some basic manipulation with the robot. The final application was successfully adapted and tested on experimental robots Care-O-Bot and Turtlebot.
Interactive Interface for Robot Remote Control for Android
Keywords: Robot; Vzdálené; Řízení; Android; ROS; UI; SRS; Turtlebot; Care-O-Bot; Robot; Remote; Control; Android; ROS; UI; SRS; Turtlebot; Care-O-Bot